Wystarczy niewielka ilość składników, by przygotować pyszny aromatyczny sos grzybowy🙂 Może wspaniale urozmaicić wiele domowych dań, np. makaron, kluski, krokiety, pieczeń. Jeśli zamiast mąki pszennej, do zagęszczenia użyjesz skrobi ziemniaczanej, sos będzie bezpieczny dla osób z alergią lub nietolerancją na gluten.
Składniki:
- 40 g suszonych grzybów np. podgrzybków, borowików
- 1 cebula
- łyżka tłuszczu (masła, oleju, smalcu)
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżka mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej
- sól i pieprz
Grzyby przełóż do miski, zalej 2 szklankami zimnej wody i odstaw na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, by dobrze nasiąkły. Wyjmij je łyżką cedzakową i pokrój w paski. Na tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę, dodaj grzyby i smaż przez chwilę. Wlej wodę po moczeniu grzybów, liść laurowy i ziele angielskie. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. W miseczce wymieszaj mąkę ze szklanką zimnej wody – wlej do grzybów i przemieszaj łyżką. Gotując się sos powoli zacznie gęstnieć. Dopraw solą i pieprzem – gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Gotowe🙂