- pyszna kwaśna zupa z kiszoną kapustą,
- pożywna i pełna witamin,
- idealna na jesienny lub zimowy posiłek dla całej rodziny.
Składniki na około 3 litry zupy:
- 4 średnie ziemniaki
- 2-3 marchewki
- pietruszka
- 200-300 g kapusty kiszonej
- 100-150 g wędzonego boczku
- cebula
- 2 listki laurowy
- 2 ziela angielskie
- 2,5 litra wody lub bulionu
- sól i pieprz (lub inne ulubione przyprawy)
- łyżka masła (ewentualnie oleju lub oliwy)
- łyżeczka majeranku
Przygotuj patelnię i rondel. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż boczek i cebulę pokrojone w drobną kosteczkę. Dodaj odciśniętą kapustę (lekko pokrój ją nożem) – całość przykryj pokrywką i duś przez 10 minut na niedużym ogniu. Do rondla wlej wodę, wrzuć listki laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone warzywa (marchewkę, pietruszkę i ziemniaki). Gotuj przez około 15 minut. Dodaj kapustę z patelni i majeranek – gotuj dalej przez około 10 minut. Na koniec dopraw do smaku i po chwili zdejmij rondel z ognia.
Nie wkładaj kapusty do rondla na początku gotowania, ponieważ warzywa pozostaną twarde (w kwaśnym wywarze się nie ugotują).