- pyszna zdrowa zupa warzywna z dodatkiem ogórków kiszonych,
- najczęściej przygotowywana w sezonie jesienno-zimowym,
- doskonale krzepi, dodaje energii i rozgrzewa w chłodne dni.
Składniki na około 2,5 litra zupy:
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- pietruszka (korzeń)
- kawałek selera
- 500g kiszonych ogórków
- cebula
- 2 udka drobiowe
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1-2 łyżki masła lub oleju do smażenia
- garść koperku lub natki pietruszki (świeżych lub suszonych)
- opcjonalnie do podania kwaśna śmietana lub słodka śmietanka
Mięso opłucz, włóż do dużego garnka. Wlej 2,5 litra zimnej wody i powoli podgrzewaj aż do zagotowania. Ze 2-3 razy zbierz pianę gromadzącą się na wierzchu (szumowiny). Następnie dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe – gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie wyjmij mięso na talerzyk – do rondla przełóż warzywa pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki. Gotuj dalej aż do miękkości warzyw (około 15-20 minut). W tym czasie na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj ogórki starte na dużych oczkach i odciśnięte z soku – smaż przez chwilę. Przełóż do gotującej się zupy, dodaj posiekany koperek i dobrze wymieszaj. Dopraw dla smaku (jeśli zupa jest mało kwaśna, dolej soku z ogórków kiszonych). Po chwili gotowania zdejmij rondel z ognia. Gotowa zupę możesz podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany lub słodkiej śmietanki.
Szumowiny (szumy, burzyny) to nic innego, jak ścięte drobiny białka z gotowanych składników. Gromadzą się na powierzchni wywaru w czasie gotowania pod postacią mętnej piany. Nie szkodzą na zdrowie, ale wyławia się je, by zupa nie była mętna (klarowna zupa ma ładniejszy wygląd). Ja zwykle zbieram szum łyżką cedzakową.
Mięso z udek można zużyć do pasztecików lub zamrozić i wykorzystać innego dnia.
Zupę można gotować też na… kościach schabowych, żeberkach wieprzowych, kościach rosołowych (drobiowych, wieprzowych, wołowych), skrzydełkach drobiowych, golonce wieprzowej, boczku wędzonym, itp.