• pożywna sałatka bez dodatku majonezu,
  • smaczna, sycąca i zdrowa,
  • idealna na kolację, przekąskę lub posiłek do szkoły/pracy.

 

Składniki na 2-3 porcje:

  • 200g makaronu (klasycznego zbożowego lub bezglutenowego)
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli (około 200g)
  • 1 puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym (około 150-170g)
  • 5-6 kawałków suszonych pomidorów
  • 140g czarnych lub zielonych oliwek bez pestek
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju, np. lnianego
  • sól i pieprz

 

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu – odsącz w durszlaku i pozostaw na chwilę do przestygnięcia. Przełóż do głębszej miski. Dodaj pozostałe składniki – odsączoną fasolę, oliwki, odsączonego i rozdrobnionego widelcem tuńczyka, pokrojone pomidory oraz oliwę. Całość dopraw do smaku i dobrze wymieszaj. Podawaj zaraz po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce.