Lemoniada pomarańczowa

 

🙂 zdrowa… orzeźwiająca… szybka w przygotowaniu… 🙂

Nam ta lemoniada kojarzy się z ZOO🙂 Spacerując od zwierzaka do zwierzaka, przystanęliśmy, by napić się lemoniady i… przy okazji podejrzałam, jak pani ją robiła🙂 Ku mojemu zdziwieniu proces przygotowania był banalnie prosty… a że lemoniada była PYCHA, teraz zamiast kupować, zdecydowanie będę ją robić w warunkach domowych🙂 Jeśli unikacie cukru, możecie go bez problemu zastąpić miodem lub syropem z agawy. Czasem trafiają się kwaśniejsze pomarańcze, a czasem słodsze, więc dosłódźcie lemoniadę zgodnie ze swoim gustem🙂

 

Dla smakoszy pomarańczy polecam też…

**  Domowy napój pomarańczowy

**  Koktajl witaminowy z banana i pomarańczy

** Pomarańczowy napój jogurtowy 

** Drink Mimoza

** Drink Śrubokręt (Screwdriver)

 

Składniki (na dzbanek 1,5 litra):

  • 3 duże pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 2-3 łyżki cukru, cukru trzcinowego lub miodu
  • kilka listków mięty
  • woda
  • ewentualnie kilka kostek lodu

 

Pomarańcze przekrój na pół. Jedną połówkę pokrój na kawałki i wrzuć do dzbanka wraz z cukrem i listkami mięty. Z cytryny i pozostałych pomarańczy wyciśnij sok – przelej do dzbanka i uzupełnij do pełna wodą. Całość delikatnie wymieszaj łyżką, by cukier się rozpuścił. Najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona, dlatego gotową lemoniadę wstaw do lodówki na min. 30 minut lub dodaj kostki lodu. Smacznego🙂

 

Zależnie od tego, co masz w kuchni, zamiast cukru trzcinowego możesz użyć… zwykłego cukru, cukru kokosowego, miodu, syropu klonowego, syropu z agawy. 

 

 

 

😃😃😃

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *