Burrito to potrawa pochodząca z Meksyku. Składa się z mięsnego farszu zawiniętego w pszenną tortillę. Świetnie smakuje, szybko syci i zaspokaja głód😉 Możesz przygotować wersję łagodniejszą lub ostrzejszą dodając pikantne przyprawy (papryczki chili, ostrą paprykę mieloną, pieprz cayenne). Burrito można podać samodzielnie, z ulubionymi dodatkami (z guacamole, zimnym sosem, surówką, frytkami, z nachosami) lub zapiekane z sosem i żółtym serem. Sprawdzi się jako danie na obiad, kolację oraz lunch do pracy🙂
Składniki na 4 porcje:
- 4 placki tortilli
- 400 g mięsa mielonego
- puszka czerwonej fasoli
- cebula
- puszka pomidorów całych lub pokrojonych (400 g)
- 2-3 ząbki czosnku
- 100 g żółtego sera (np. gouda)
- przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona
- 2 łyżki oleju

W rondlu rozgrzej tłuszcz – zeszklij posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wrzuć mięso – smażąc mieszaj łopatką rozbijaj grudki. Gdy będzie obsmażone, dodaj fasolę odsączoną z zalewy i pomidory z puszki. Całość duś na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aż woda odparuje i farsz stanie się gęsty. Na koniec dopraw do smaku przyprawami. Duś jeszcze przez chwilę, następnie zdejmij patelnię z ognia. Na każdy placek tortilli nakładaj porcję farszu, posyp startym żółtym serem i zawiń tak, jak krokiety (boki lekko zwiń do środka i całość zawiń w rulon). Podawaj je na ciepło, czyli podgrzane w piekarniku lub podsmażone na suchej patelni.
Do podania polecam zimne sosy: czosnkowy, pomidorowy, curry, słodko-ostry sos chili.
Do farszu możesz dodać… kukurydzę konserwową, paprykę, papryczkę chili.
Pomysły na mięso mielone: