- mięsny farsz zawinięty w pszenną tortillę,
- świetnie smakuje, szybko syci i zaspokaja głód,
- idealne na obiad, kolację lub posiłek do pracy.
Składniki na 4 porcje:
- 4 placki tortilli
- 400g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- puszka czerwonej fasoli
- cebula
- puszka pomidorów całych lub pokrojonych (400g)
- 2-3 ząbki czosnku
- 100g żółtego sera (np. gouda)
- przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona
- 2 łyżki oleju
W rondlu rozgrzej tłuszcz – zeszklij posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wrzuć mięso – smażąc mieszaj łopatką rozbijaj grudki. Gdy będzie obsmażone, dodaj fasolę odsączoną z zalewy i pomidory z puszki. Całość duś na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aż woda odparuje i farsz stanie się gęsty. Na koniec dopraw do smaku przyprawami. Duś jeszcze przez chwilę, następnie zdejmij patelnię z ognia. Na każdy placek tortilli nakładaj porcję farszu, posyp startym żółtym serem i zawiń tak jak krokiety (boki lekko zwiń do środka i całość zawiń w rulon). Podawaj je na ciepło, czyli podgrzane w piekarniku lub podsmażone na suchej patelni.
Do farszu można dodać… kukurydzę konserwową, świeżą lub konserwową paprykę, papryczkę chili.