Burrito z mięsem mielonym

Burrito to potrawa pochodząca z Meksyku. Składa się z mięsnego farszu zawiniętego w pszenną tortillę. Świetnie smakuje, szybko syci i zaspokaja głód😉 Możesz przygotować wersję łagodniejszą lub ostrzejszą dodając pikantne przyprawy (papryczki chili, ostrą paprykę mieloną, pieprz cayenne). Burrito można podać samodzielnie, z ulubionymi dodatkami (z guacamole, zimnym sosem, surówką, frytkami, z nachosami) lub zapiekane z sosem i żółtym serem. Sprawdzi się jako danie na obiad, kolację oraz lunch do pracy🙂

 

Pomysły na przekąski…

** Rożki ze szpinakiem i fetą

** Ruloniki z pastą jajeczną

** Tatar z łososia z majonezem

** Koszyczki z ciasta francuskiego

 

 

Składniki na 4 porcje:

  • 4 placki tortilli
  • 400 g mięsa mielonego
  • puszka czerwonej fasoli
  • cebula
  • puszka pomidorów całych lub pokrojonych (400 g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 g żółtego sera (np. gouda)
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona
  • 2 łyżki oleju

 

W rondlu rozgrzej tłuszcz – zeszklij posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wrzuć mięso – smażąc mieszaj łopatką rozbijaj grudki. Gdy będzie obsmażone, dodaj fasolę odsączoną z zalewy i pomidory z puszki. Całość duś na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aż woda odparuje i farsz stanie się gęsty. Na koniec dopraw do smaku przyprawami. Duś jeszcze przez chwilę, następnie zdejmij patelnię z ognia. Na każdy placek tortilli nakładaj porcję farszu, posyp startym żółtym serem i zawiń tak, jak krokiety (boki lekko zwiń do środka i całość zawiń w rulon). Podawaj je na ciepło, czyli podgrzane w piekarniku lub podsmażone na suchej patelni.

Do podania polecam zimne sosy: czosnkowy, pomidorowy, curry, słodko-ostry sos chili.

Do farszu możesz dodać… kukurydzę konserwową, paprykę, papryczkę chili.

 

 

 

 

Pomysły na mięso mielone:

 

 

 

 

 

 

😃😃😃

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *