• mięsny farsz zawinięty w pszenną tortillę,
  • świetnie smakuje, szybko syci i zaspokaja głód,
  • idealne na obiad, kolację lub posiłek do pracy.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 4 placki tortilli
  • 400g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • puszka czerwonej fasoli
  • cebula
  • puszka pomidorów całych lub pokrojonych (400g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100g żółtego sera (np. gouda)
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona
  • 2 łyżki oleju

W rondlu rozgrzej tłuszcz – zeszklij posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wrzuć mięso – smażąc mieszaj łopatką rozbijaj grudki. Gdy będzie obsmażone, dodaj fasolę odsączoną z zalewy i pomidory z puszki. Całość duś na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aż woda odparuje i farsz stanie się gęsty. Na koniec dopraw do smaku przyprawami. Duś jeszcze przez chwilę, następnie zdejmij patelnię z ognia. Na każdy placek tortilli nakładaj porcję farszu, posyp startym żółtym serem i zawiń tak jak krokiety (boki lekko zwiń do środka i całość zawiń w rulon). Podawaj je na ciepło, czyli podgrzane w piekarniku lub podsmażone na suchej patelni.

Do farszu można dodać… kukurydzę konserwową, świeżą lub konserwową paprykę, papryczkę chili.

STRONA GŁÓWNA