Kopytka (kluski ziemniaczane)

Kopytka, czyli kluski z gotowanych ziemniaków😉 Pyszne i tanie! Do ich przygotowania można użyć ziemniaków pozostałych z wczorajszego obiadu🙂 Są daniem uniwersalnym – mogą być podawane na wiele sposobów, z różnymi pysznymi dodatkami.

Można je podawać:

* samodzielnie, np. ze skwareczkami lub smażoną cebulką;

* jako dodatek do obiadu, np. z surówką i gulaszem;

* jako składnik zapiekanki, zupy lub gulaszu.

 

 

Składniki (4 porcje):

  • 1 kg ziemniaków
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 200 g mąki pszennej + do podsypania
  • jajko

 

Do przygotowania możesz ugotować ziemniaki lub użyć tych, które zostały po wczorajszym obiedzie.

Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko. Odlej wodę. Dobrze ugnieć tłuczkiem lub przepuść przez praskę. Dodać jajko, wymieszaj, wsyp mąkę i skrobię. Zagnieść gładkie ciasto. Odrywaj kawałki ciasta, formuj długie wałeczki, lekko je spłaszcz i pokrój na kluseczki. Zagotuj wodę z solą – zmniejsz ogień, do gotującej się wody wrzuć kopytka i przemieszaj łyżką, by odeszły od dna. Po wypłynięciu na wierzch gotuj około 2 minuty (dłuższe gotowanie sprawi, że się rozgotują).

 

Polecane dodatki: przyrumieniona bułka tarta, smażona cebulka, skaweczki, gulasz, sos mięsny lub grzybowy, surówka lub sałatka obiadowa.

Nie używaj blendera do rozdrobnienia ziemniaków – ciasto na kluski wyjdzie zbyt rzadkie.

Ciasto przygotuj tuż przed gotowaniem klusek – jeśli zbyt długo poleży, zmięknie.

 

 

 

Pomysły na dania z ziemniaków:

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *