Kopytka, czyli kluski z gotowanych ziemniaków😉 Pyszne i tanie! Do ich przygotowania można użyć ziemniaków pozostałych z wczorajszego obiadu🙂 Są daniem uniwersalnym – mogą być podawane na wiele sposobów, z różnymi pysznymi dodatkami.
Można je podawać:
* samodzielnie, np. ze skwareczkami lub smażoną cebulką;
* jako dodatek do obiadu, np. z surówką i gulaszem;
* jako składnik zapiekanki, zupy lub gulaszu.
Składniki (4 porcje):
- 1 kg ziemniaków
- łyżka skrobi ziemniaczanej
- 200 g mąki pszennej + do podsypania
- jajko

Do przygotowania możesz ugotować ziemniaki lub użyć tych, które zostały po wczorajszym obiedzie.
Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko. Odlej wodę. Dobrze ugnieć tłuczkiem lub przepuść przez praskę. Dodać jajko, wymieszaj, wsyp mąkę i skrobię. Zagnieść gładkie ciasto. Odrywaj kawałki ciasta, formuj długie wałeczki, lekko je spłaszcz i pokrój na kluseczki. Zagotuj wodę z solą – zmniejsz ogień, do gotującej się wody wrzuć kopytka i przemieszaj łyżką, by odeszły od dna. Po wypłynięciu na wierzch gotuj około 2 minuty (dłuższe gotowanie sprawi, że się rozgotują).
Polecane dodatki: przyrumieniona bułka tarta, smażona cebulka, skaweczki, gulasz, sos mięsny lub grzybowy, surówka lub sałatka obiadowa.
Nie używaj blendera do rozdrobnienia ziemniaków – ciasto na kluski wyjdzie zbyt rzadkie.
Ciasto przygotuj tuż przed gotowaniem klusek – jeśli zbyt długo poleży, zmięknie.
Pomysły na dania z ziemniaków: