Cukinia smażona w cieście naleśnikowym

 

W moim rodzinnym domu i babcia i mama od zawsze smażyły plastry cukinii obtoczone w jajku i mące. Później od świeżo upieczonej cioci nauczyłam się robić cukinię w cieście naleśnikowym i… używam jej sposobu już od lat😉 Polecam go również i Wam😉 Danie jest łatwe i proste, a przy tym bardzo smaczne. Mama zwykle podawała je do obiadu z sałatką i gotowanymi ziemniakami, ale lubię jeść je także samodzielnie tak jak placki, np. z keczupem, sosem czosnkowym lub gęstą śmietaną.

🥛🥛Osoby z nietolerancją na mleko bez problemu mogą zastąpić je wodą🥛🥛

 

 

Składniki:

  • 1 młoda cukinia (ok. 0,8 kg)
  • 2 jajka
  • 1 szkl mleka (ok. 200 ml)
  • 1 szkl mąki pszennej (ok. 150 g)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

 

W misce wymieszaj jajka i mleko, a później mieszając powoli wsyp mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, by nie spływało z krążków. Cukinię obierz ze skórki i pokrój na krążki o grubości ok. 0,5-1 cm. Każdy krążek zanurz w cieście i smaż na patelni z obu stron na złoty kolor. Posyp je szczyptą soli i pieprzu (to mój sposób, ale jeśli chcesz, dodaj przyprawy wcześniej do ciasta naleśnikowego). Smacznego!😉

 

Jeśli trafi ci się dojrzała cukinia z twardymi ziarnami, obierz ją i wydrąż cały środek z nasionami. Pokrój na pierścienie lub pół pierścienie, zanurz w cieście i usmaż.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *