• tradycyjny napój gotowany z jabłek,
  • zdrowy, orzeźwiający, pyszny,
  • dobry do picia o każdej porze roku, na ciepło i na zimno.

 

Składniki:

  • 1kg jabłek
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2,5 litra wody

 

Jabłka umyj i każde przekrój na 8 części. Włóż do garnka, wsyp cukier i wlej wodę. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Po ugotowaniu zdejmij garnek z ognia. Pozostaw do przestudzenia, a następnie przelej do dzbanka.

 

Owoce po ugotowaniu kompotu można zjeść lub zmiksować i dodać do ciasta.

Kolor kompotu zależy od gatunku użytych jabłek.

Dodatki do kompotu: cynamon, goździki, kardamon, cukier waniliowy.

Zamiast białego cukru, można użyć: cukru trzcinowego, cukru kokosowego, miodu, syropu klonowego, syropu z agawy.

STRONA GŁÓWNA

 


Cukinia smażona w cieście naleśnikowym


Sos pesto z bazylią


Leczo z dynią i cukinią z wolnowaru


Zupa szczawiowa


Pieczone bataty


Surówka z włoszczyzny


Kompot ze świeżych jabłek


Jogurtowe lody z mrożonych borówek


Lemoniada z wiśni


Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem


Ciasto na naleśniki


Sos bolognese


Surówka z młodej cukinii


Sałatka z rukolą, winogronami i szynką


Sałatka z rzodkiewką i jajkiem