- filet łososia marynowany w sosie sojowym i przyprawach,
- przygotowanie wymaga niewielkiego nakładu pracy,
- sprawdzi się na codzienny obiad lub dla gości.
Składniki na 2 porcje:
- filet łososia ze skórką (300 g)
- łyżka oliwy z oliwek (ewentualnie oleju)
- 2 łyżki sosu sojowego
- pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- pół łyżeczki curry
- łyżka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
W misce umieść składniki na marynatę – oliwę, sos sojowy, curry, mieloną paprykę, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Filet opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Przekrój na pół. Kawałki włóż do marynaty, obtocz je w niej, a następnie odstaw na minimum 20 minut (położone skórą do góry). Przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (połóż filety skórą do dołu). Wstaw do piekarnika. Piecz około 20 minut w temp. 180 stopni (grzanie góra-dół). Serwuj zaraz po upieczeniu.
Do podania: ryż, kaszę (bulgur, pęczak), pieczone lub gotowane ziemniaki, duszone warzywa, świeżą sałatę, surówkę lub sałatkę obiadową.
Filety można również upiec na grillu węglowym – wtedy należy pamiętać, by najpierw opiec stronę ze skórą, a później odwrócić.