Pieczony filet łososia

Rewelacyjny filet łososia, marynowany w sosie sojowym i przyprawach, a następnie pieczony w piekarniku🙂 Pyszny, szybki i wymaga niewielkiego nakładu pracy. Sprawdzi się na codzienny obiad lub rodzinną imprezę. Zamiast w piekarniku, filety można upiec na grillu węglowym.

 

 

Składniki (2 porcje):

  • filet łososia ze skórką (300 g)
  • łyżka oliwy z oliwek (ewentualnie oleju)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • pół łyżeczki curry
  • łyżka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

 

 

W misce umieść składniki na marynatę – oliwę, sos sojowy, curry, mieloną paprykę, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Filet opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Przekrój na pół. Kawałki włóż do marynaty, obtocz je w niej, a następnie odstaw na minimum 20 minut (położone skórą do góry). Przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (połóż filety skórą do dołu). Wstaw do piekarnika. Piecz około 20 minut w temp. 180 stopni (grzanie góra-dół). Serwuj zaraz po upieczeniu.

Do podania polecam: ryż, kaszę (bulgur, pęczak), pieczone lub gotowane ziemniaki, duszone warzywa, świeżą sałatę, surówkę lub sałatkę obiadową.

Chcąc upiec łososia na grillu należy pamiętać, by najpierw opiec stronę ze skórą, a później odwrócić.  

 

 

 

Pomysły na rybne dania:

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *