Błyskawiczna polewa czekoladowa

To nie jest przepis, tylko raczej pomysł na SUPER SZYBKĄ POLEWĘ CZEKOLADOWĄ🙂

  •  Jest ekspresowa.

 

  •  Zawsze się udaje.

 

  •  Bez brudzenia rondelka.

 

  •  Bez robienia kąpieli wodnej.

 

  •  Tylko z 1 składnika.

 

To wspaniały ratunek dla zabieganych i tych, którym polewy nie zawsze się udają. Od teraz możesz robić polewy do ciast bez dodatkowego brudzenia rondelków i stania w kuchni. Sposób ten poznałam przed laty, jako sprytny studencki trik i… często go stosuję? Może być szczególnie przydatny w okresie świątecznym, gdy pieczemy wiele ciast (babki, keksy, pierniki, serniki) i brakuje nam czasu na oddzielne przygotowanie polewy na każde z nich.

Wszyscy dobrze wiemy, że czekolada rozpuszcza się pod wpływem wysokiej temperatury, więc… wystarczy rozpuścić kawałki czekolady na cieście i zrobić z nich sprytną polewę. Jak? Oto banalnie prosta instrukcja:

 

 

Możesz bez problemu wykorzystać czekoladę… gorzką, mleczną, białąz wiórkami kokosowymi, z drobnymi kawałkami orzechów.  Nie sprawdzą się tutaj czekolady z nadzieniem lub galaretką. Wierzch ciasta możesz udekorować… posypką do ciast, orzechami, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów, bakaliami.

 

W taki oto sposób masz polewę z samej czekolady, bez dodatku masła, margaryny, mleka lub innych dodatków.

 

Minusy tego sposobu:

  • Nie użyjesz go w przypadku ciast z kremami i masami – pod wpływem temperatury rozpłyną się.
  • Gdy wstawisz ciasto do lodówki lub w chłodne miejsce, „polewa” stanie się twarda i będzie pękać przy krojeniu. By temu zaradzić, przed wstawieniem w „chłód”, lekko ponacinaj wierzch robiąc rowki. Później według tych nacięć będziesz kroić ciasto na kawałki.

 

😃😃😃