Bigos z białej kapusty z wolnowaru

Bigos z wolnowaru nie jest szybkim daniem, ale za to pysznym i pełnym składników odżywczych😉 Świetnie będzie smakować z pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami.

 

 

Składniki (2-3 porcje):

  • mała główka kapusty (1-1,5kg)
  • 300g kiełbasy np. podwawelskiej
  • 300g boczku wędzonego
  • cebula
  • 1-2 marchewki
  • puszka krojonych pomidorów (opcjonalnie 300ml przecieru pomidorowego lub passaty)
  • ½ płaskiej łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • po 2 listki laurowe i ziela angielskie
  • posiekana zielenina (natka pietruszki, koperek)

 

Poszatkuj kapustę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kiełbasę, boczek i cebulę pokrój. Wszystkie pokrojone składniki przełóż do wolnowaru, wlej 1,5 szkl wody, dodaj pomidory z puszki i przyprawy (paprykę, sól, listki laurowe i ziele). Ustaw na LOW i gotuj przez 6h.

 

Pomysły na napoje:

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *