Gdy makaron się skleja

My Polacy lubimy makarony pod każdą postacią. Jemy je w formie kokardek, świderków, muszelek, łazanek, lasagne, spaghetti i… można by tu wymieniać i wymieniać🙂 Suszony i w szczelnym opakowaniu można go przechowywać tygodniami. Za jego pomocą możemy sobie przygotować błyskawiczne danie, ponieważ ugotowanie makaronu zajmuje kilka lub kilkanaście minut🙂

 
Jednak co zrobić, by po ugotowaniu makaron się nie sklejał?.

Oto kilka wskazówek:

* Makaron zawsze wrzucaj do gotującej się wody (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Nigdy do zimnej, ponieważ nim zacznie się gotować, wchłonie zbyt dużo wody i później się rozgotuje.

* W czasie gotowania makaronu dodaj do wody łyżeczkę oleju, masła lub oliwy. Tłuszcz sprawi, że po ugotowaniu nie bezie się sklejał.

* Możecie do gotującej się wody dodać trochę soli (1 łyżeczka na litr wody) – poprawi smak makaronu i również zapobiegnie sklejeniu się, ale… pamiętajcie, że w samym makaronie już znajduje się sól, więc jeśli dbacie o zdrowe odżywianie, warto z niej zrezygnować🙂

😃😃😃