Jeśli przynajmniej od czasu do czasu gotujesz zupy, na pewno choć raz przydarzył Ci się ”bunt śmietany”. Jednym zwarzona śmietana nie przeszkadza i wcinają taką zupę ze smakiem, a innym psuje cały apetyt. Tak się dzieje, ponieważ białko zawarte w śmietanie ścina się przy kontakcie z gorącym wywarem. Gromadzi się na powierzchni wywaru w czasie gotowania pod postacią drobnych grudek. Nie szkodzą na zdrowie, nie zmieniają smaku zupy, jednak psują jej wygląd.
Dzieje się tak z dwóch przyczyn:
- z powodu różnicy temperatury (chłodna śmietana łączona z gorącym wywarem);
- z powodu działania kwaśnego wywaru (w przypadku kwaśnych zup np. ogórkowa, kapuśniak).
Dlatego… nigdy nie wlewaj śmietany bezpośrednio do garnka z gotującą się zupą.
Jak zapobiec ścinaniu się śmietany?
1. Najczęściej spotykane jest hartowanie śmietany, czyli… wymieszanie jej z chochlą gorącego wywaru, a następnie wlanie do zupy i zagotowanie. Niestety nie jest to pewna metoda, ponieważ i tak śmietana może się zwarzyć. W takiej sytuacji możesz zawsze użyć blendera i przerobić swe dzieło na zupę-krem🙂
2. Bardzo prostym sposobem jest… dodanie śmietany przed podaniem bezpośrednio na talerz🙂
3. Można również rondel ugotowanej zupy zestawić z ognia i wtedy dodać śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami wywaru. Nie gotować ponowie.
4. Kolejną opcją jest zamiana popularnej do zup śmietany 12% i 18% na śmietanę 22% lub 30%, ponieważ większa zawartość tłuszczu zapobiega ścinaniu się.
Mam nadzieję, że te rady okażą się przydatne i znajdziesz swój własny sposób na okiełznanie śmietany🙂
😃😃😃