Jajka bardzo często pojawiają się w naszej codziennej diecie. W Polsce dostępne są jaja kacze, indycze, gęsie, przepiórcze oraz strusie, ale skupimy się tu na gotowaniu tych najbardziej popularnych, czyli… JAJKACH KURZYCH. Są elementem lub podstawą wielu potraw. Jemy je w kanapkach, z majonezem, w sałatkach, faszerowane oraz dodajemy do zup (np. żurków, barszczy). Dlatego przypomnę tu podstawowe zasady gotowania jajek, by uniknąć niepotrzebnych błędów.
- Zawsze zalewaj jajka zimną wodą i doprowadzaj do wrzenia – woda podgrzewając się będzie przewodzić temperaturę do jajek. Jeśli wrzucisz je do już gotującej się wody, drastyczna różnica temperatur może wywołać pękanie skorupki.
- Czas gotowania jajek liczymy od zagotowania się wody!
- Przed gotowaniem dodaj do wody pół łyżeczki sody, wtedy skorupka łatwiej będzie odchodziła.
😃😃😃