- pożywna sałatka bez dodatku majonezu,
- smaczna, sycąca i zdrowa,
- idealna na kolację, przekąskę lub posiłek do pracy.
Składniki na 2-3 porcje:
- 200 g makaronu (klasycznego zbożowego lub bezglutenowego)
- 1/2 puszki czerwonej fasoli (około 200 g)
- 1 puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym (około 150 g)
- 5-6 kawałków suszonych pomidorów
- 140 g czarnych oliwek bez pestek
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub zdrowszego oleju, np. lnianego
- sól i pieprz
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu – odsącz w durszlaku i pozostaw na chwilę do przestygnięcia. Przełóż do głębszej miski. Dodaj pozostałe składniki – odsączoną fasolę, oliwki, odsączonego i rozdrobnionego widelcem tuńczyka, pokrojone pomidory oraz oliwę. Całość dopraw do smaku i dobrze wymieszaj. Podawaj zaraz po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce.