Sałatka z szynką i ananasem

…dla domowników …dla gości …na imprezę …na świąteczny stół

Smaczna, soczysta sałatka, która wymaga jedynie kilku składników i dosłownie jednej chwili na przygotowanie. Spokojnie można ją zrobić do zjedzenia na co dzień (na drugie śniadanie, przekąskę, kolację), jak również spotkanie ze znajomymi lub większą imprezę.

 

Inne przekąski…

** Jajka faszerowane pieczarkami

** Jajka w sosie tatarskim

** Sałatka z makaronem ryżowym

** Jajka w sosie czosnkowym

 

Składniki:

  • 1 słoiczek selera konserwowego (ok. 250 g)
  • 1 puszka kukurydzy (ok. 350-400 g)
  • 1 puszka ananasów (ok. 580 ml)
  • 300 g szynki
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

 

Seler, kukurydzę i ananasa odsącz z zalewy. Szynkę i ananasa pokrój w kostkę. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj majonez, przyprawy – całość dobrze wymieszaj. Gotową sałatkę przechowuj w lodówce.

 

 

😃😃😃

 

 

2 thoughts on “Barszcz biały bez zakwasu”

  1. To chyba nie jest tak, bialy barszcz i zurek, tradycyjnie, sa przygotowane na zakwasie, a roznica polega na mace do tego zakwasu uzytej, zytniej lub przenicznej

    1. Świetne wyjaśnienie – konkretne i przejrzyste Szukałam informacji na różnych stronach w internecie, pytałam znajomych i nikt nie dał mi tak dobrej odpowiedzi. Dziękuję Rzecz też w tym, że każdy ma swój własny sposób gotowania – ja od malucha wychowywałam się na białym barszczu mojej babci, na mięsnym wywarze, bez zakwasu i zaprawiony octem. A tak ogólnie uważam, że… W SWOIM DOMU, KAŻDY POWINIEN GOTOWAĆ TAK, JAK MU SIĘ PODOBA!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *