• ciekawy pomysł na przygotowanie paluszków surimi,
  • pyszna przekąska łatwa do przyrządzenia,
  • bardzo fajna przekąska na imprezy.

 

Składniki (na 12 sztuk):

  • 250g paluszków surimi (około 12 szt.)
  • 1/2 szkl skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl wody lub mleka
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
Jeśli paluszki są zamrożone, odłóż je na kilka godzin w temperaturę pokojową, by się rozmroziły. Wyjmij je z opakowania i usuń foliowe osłonki. W misce wymieszaj składniki ciasta – wodę, jajko, majonez, mąkę i przyprawy. Wrzuć kilka paluszków, przy pomocy łyżki obtocz je w cieście. Wyjmuj je kolejno i kładź na rozgrzany tłuszcz – smaż na złoty kolor. Podawaj zaraz po usmażeniu. 

STRONA GŁÓWNA