- ciekawy pomysł na przygotowanie paluszków surimi,
- pyszna przekąska łatwa do przyrządzenia,
- bardzo fajna przekąska na imprezy.
Składniki (na 12 sztuk):
- 250g paluszków surimi (około 12 szt.)
- 1/2 szkl skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szkl wody lub mleka
- łyżka majonezu
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Jeśli paluszki są zamrożone, odłóż je na kilka godzin w temperaturę pokojową, by się rozmroziły. Wyjmij je z opakowania i usuń foliowe osłonki. W misce wymieszaj składniki ciasta – wodę, jajko, majonez, mąkę i przyprawy. Wrzuć kilka paluszków, przy pomocy łyżki obtocz je w cieście. Wyjmuj je kolejno i kładź na rozgrzany tłuszcz – smaż na złoty kolor. Podawaj zaraz po usmażeniu.