Wiszące pałki kurczaka

Taki sposób pieczenia pałek podsunął mi mąż. To świetny patent!😉 Zawieszone na ruszcie podudzia opieką się z każdej strony równomiernie. A dodatkowo są FIT, ponieważ tłuszczyk, który się z nich wytapia, skapuje prosto na blachę poniżej. Razem z kurczakami można upiec ziemniaki lub kawałki warzyw – należy je jedynie ułożyć na blasze pod „kurczakami” lub na wierzchu rusztu. Smacznego!😉

 

 

Składniki:

  • 1 kg podudzi kurczaka (około 8 szt)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól

 

W miseczce wymieszaj olej, kurkumę, obie papryki i sos sojowy. Pałki kurczaka natrzyj solą, a następnie przygotowaną marynatą. Odstaw je do lodówki na kilka godzin lub na noc. Przygotuj dwie półki piekarnika – blachę i ruszt. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej pałki kurczaka. Jedną dłonią trzymaj ruszt, a drugą wtykaj podudzia w szczeliny tak, jak to widać na zdjęciu. Blachę wsuń na najniższą półkę piekarnika, a ruszt z kurczakami umieść wyżej. Piecz 40-45 minut w temp. 200°C „góra-dół”, a po tym czasie włącz termoobieg i piecz kolejne 5 minut. Gotowe pałki kurczaka podawaj zaraz po upieczeniu.

W taki sposób można przygotować również całe udka kurczaka (jeśli będą spadać z rusztu, przymocuj je wykałaczką).

Zdjęcie gorących pałek z rusztu: lekko wysuń ruszt z piekarnika. Jedną dłonią przytrzymaj talerz pod „kurczakami”, a drugą dłonią od góry rozchylaj pręty (np. przy pomocy drewnianej łopatki), by pałki wypadały od razu na talerz.

 

 

 

 

Pomysły na dania:

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *