• włoskie danie – smaczne, łatwe i niedrogie,
  • przygotowane z kilku składników,
  • dobre na obiad lub kolację,
  • spaghetti możesz zastąpić innym ulubionym makaronem, np. tagliatelle, kokardkami, świderkami.

 

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g spaghetti
  • 80-100 g wędzonego boczku
  • 40 g drobno startego parmezanu
  • 2 jajka
  • łyżka oliwy, oleju lub masła
  • sól i pieprz

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź w sitku. Boczek pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni. W misce wymieszaj jajka, starty ser oraz po szczypcie soli i pieprzu. Do boczku dodaj ugotowany makaron, wymieszaj, smaż przez około 1-2 minuty. Pod patelnią wyłącz ogień i od razu do gorącego makaronu wlej masę jajeczną. Szybkimi ruchami wymieszaj – masa jajeczna zgęstnieje tworząc sos. Gotowe danie wyłóż na talerze i podawaj.

Do dekoracji: tarty parmezan, świeża natka pietruszki, listki bazylii, suszone zioła (bazylia, oregano, zioła prowansalskie).

Do dania najlepsze są twarde sery, np. pecorino, parmezan, grana padino. 

Dlaczego przed wlaniem jajek, należny wyłączyć ogień? Ponieważ jajka zbyt mocno się zetną i zrobi się jajecznica.

STRONA GŁÓWNA