• prosty warzywny dodatek do obiadu,
  • smaczna, zdrowa i bogata w witaminy,
  • łatwa w przygotowaniu.

 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 biała rzodkiew (około 500g)
  • 2 średnie marchewki
  • słodkie jabłko
  • mały por
  • garść świeżego koperku
  • łyżka majonezu
  • łyżka kwaśnej śmietany 12% (może być też jogurt naturalny lub grecki)
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie łyżka soku z cytryny
Rzodkiew, marchew i jabłko obierz, z jabłka usuń gniazdo nasienne. Zetrzyj je na dużych oczkach (przy pomocy tarki lub malaksera). Dodaj pokrojony por oraz posiekany koperek. Całość wymieszaj z majonezem i śmietaną. Dopraw do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Przechowuj w lodówce.

STRONA GŁÓWNA

 

Cukinia smażona w cieście naleśnikowym


Sos pesto z bazylią


Leczo z dynią i cukinią z wolnowaru


Zupa szczawiowa


Pieczone bataty


Surówka z włoszczyzny


Kompot ze świeżych jabłek


Jogurtowe lody z mrożonych borówek


Lemoniada z wiśni


Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem


Ciasto na naleśniki


Sos bolognese


Surówka z młodej cukinii


Sałatka z rukolą, winogronami i szynką


Sałatka z rzodkiewką i jajkiem