Zupa cukiniowo-koperkowa

Pyszna zdrowa zupa z warzywami😉 Nie jest zagęszczana mąką. Można ją podać z ryżem, makaronem, klopsikami lub tortellini. 

 

 

Składniki (na około 1,5 l zupy):

  • mała cukinia (około 200 g)
  • cebula
  • pęczek koperku
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • sól i pieprz
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18% lub mleczka kokosowego
  • ugotowany makaron do podania

 

Cukinię i cebulę pokrój na mniejsze części, wrzuć do rondelka, zalej 500 ml wody i zagotuj. Gotuj około 10 minut. Zdejmij z ognia. Dodaj śmietankę i pół pęczka posiekanego koperku – zmiksuj blenderem na jednolitą konsystencję. W drugim rondlu umieść pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler. Wlej 1 litr wody, całość zagotuj – gotuj przez 10-15 minut. Następnie wlej zmiksowaną cukinię, dodaj resztę posiekanego koperku i gotuj jeszcze przez 5 minut. Zupę dopraw do smaku przyprawami. Podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem.

Zamiast makaronu, można przygotować zupę z… ziemniakami, klopsikami, tortellini, kluseczki.

 

 

 

Pomysły na zupę:

 

 

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *