• prosta, szybka i smaczna,
  • świetna do obiadu lub potraw z grilla,
  • dobrze smakuje również na drugi dzień.

 

Składniki na około 4 porcje:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 3-4 świeże ogórki (mogą być też konserwowe lub kiszone)
  • pęczek rzodkiewek
  • pół pęczka szczypiorku lub świeżego koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Ziemniaki ugotuj w łupinach (można nawet dzień wcześniej), pozostaw do ostygnięcia, a następnie obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę. Rzodkiewki oraz obrane świeże ogórki również pokrój w kostkę. Majonez wymieszaj z jogurtem, pokrojonym szczypiorkiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. W misce umieść pokrojone warzywa, polej je przygotowanym sosem, a następnie całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem warto sałatkę wstawić do lodówki na minimum pół godziny, by smaki się przegryzły.

 

Można też dodać: pomidorki koktajlowe, czerwoną cebulę lub dymkę, jajka ugotowane na twardo, ugotowana fasolka szparagowa, ugotowane szparagi, marynowane kapary.

STRONA GŁÓWNA