• smakowite połączenie pomidorów, ogórków i świeżego koperku,
  • prosta sałatka do przygotowania w kilka chwil,
  • świetny dodatek do obiadu lub potraw z grilla.

 

Składniki na około 3 porcje:

  • 4-5 ogórków gruntowych lub duży ogórek szklarniowy
  • 2 duże pomidory
  • świeży koperek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie sok z cytryny lub ocet

Warzywa umyj i osusz. Ogórki obierz, pokrój na plasterki. Pomidory pokrój w dużą kostkę, a koperek posiekaj. Przełóż je do większej miski i połącz ze śmietaną oraz przyprawami. Jeśli lubisz, zaostrz smak dodatkiem soku z cytryny lub octu. Podawaj zaraz po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce.

Koperek można zastąpić szczypiorkiem lub cebulą (białą, cukrową, czerwoną).

STRONA GŁÓWNA