- smakowite połączenie pomidorów, ogórków i świeżego koperku,
- prosta sałatka do przygotowania w kilka chwil,
- świetny dodatek do obiadu lub potraw z grilla.
Składniki na około 3 porcje:
- 4-5 ogórków gruntowych lub duży ogórek szklarniowy
- 2 duże pomidory
- świeży koperek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- sól i pieprz
- opcjonalnie sok z cytryny lub ocet
Warzywa umyj i osusz. Ogórki obierz, pokrój na plasterki. Pomidory pokrój w dużą kostkę, a koperek posiekaj. Przełóż je do większej miski i połącz ze śmietaną oraz przyprawami. Jeśli lubisz, zaostrz smak dodatkiem soku z cytryny lub octu. Podawaj zaraz po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce.
Koperek można zastąpić szczypiorkiem lub cebulą (białą, cukrową, czerwoną).