• ciekawe szybkie danie z wędzonym łososiem,
  • smaczne i łatwe w przygotowaniu,
  • idealne na przekąskę, na kolację lub dla gości.

 

Składniki na 2-3 porcje:

  • 200 g wędzonego łososia
  • 1/2 średniej cebuli
  • 2 małe ogórki gruntowe lub kawałek szklarniowego
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • sok z połówki cytryny

Łososia, cebulę i obrany ogórek drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny, majonez oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowy tatar ułóż na talerzyku lub przełóż do miseczki, w której będzie podany. Przechowuj w lodówce.

Możesz nadać mu dowolny wygląd, np. podając w miseczce… tworząc dłońmi małe kule… formując dowolny kształt przy pomocy foremek do wykrawania kruchych ciasteczek.

Do dekoracji polecam: pomidorki koktajlowe, plasterki ogórka, kiełki, natkę pietruszki, koperek, szczypiorek, ziarna sezamu lub czarnuszki.

STRONA GŁÓWNA

 

Cukinia smażona w cieście naleśnikowym


Sos pesto z bazylią


Leczo z dynią i cukinią z wolnowaru


Zupa szczawiowa


Pieczone bataty


Surówka z włoszczyzny


Kompot ze świeżych jabłek


Jogurtowe lody z mrożonych borówek


Lemoniada z wiśni


Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem


Ciasto na naleśniki


Sos bolognese


Surówka z młodej cukinii


Sałatka z rukolą, winogronami i szynką


Sałatka z rzodkiewką i jajkiem