- tradycyjny napój gotowany z jabłek,
- zdrowy, orzeźwiający, pyszny,
- dobry do picia o każdej porze roku, na ciepło i na zimno.
Składniki:
- 1kg jabłek
- 4-5 łyżek cukru
- 2,5 litra wody
Jabłka umyj i każde przekrój na 8 części. Włóż do garnka, wsyp cukier i wlej wodę. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Po ugotowaniu zdejmij garnek z ognia. Pozostaw do przestudzenia, a następnie przelej do dzbanka.
Owoce po ugotowaniu kompotu można zjeść lub zmiksować i dodać do ciasta.
Kolor kompotu zależy od gatunku użytych jabłek.
Dodatki do kompotu: cynamon, goździki, kardamon, cukier waniliowy.
Zamiast białego cukru, można użyć: cukru trzcinowego, cukru kokosowego, miodu, syropu klonowego, syropu z agawy.