Koktajl bananowo-jeżynowy

Pyszny witaminowy napój z bananem i jeżynami😉 Świetny do śniadania, na deser oraz by zaspokoić mały głód. Będzie jeszcze zdrowszy, jeśli zamiast cukru, dodasz miód lub syrop z agawy. 

 

 

Składniki (dla 2 osób):

  • garść jeżyn (około 120 g)
  • dojrzały banan
  • 400 ml mleka lub mleczka kokosowego
  • łyżka miodu lub cukru
  • łyżka soku z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego

 

 

Jeżyny opłucz i osusz, a banana obierz ze skórki. Przełóż je do głębokiego pojemnika. Wlej mleko oraz sok z cytryny – całość zmiksuj blenderem ręcznym. Sprawdź smak i osłodź miodem wedle swojego gustu.

W upalne dni dodaj kilka kostek lodu w czasie miksowania. 

Do przygotowania możesz użyć blendera ręcznego, kielichowego lub thermomixa.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *