Arbuzada, czyli po prostu lemoniada zrobiona z arbuza😉 Doskonale gasi pragnienie. Przyjemnie chłodzi i orzeźwia. To wspaniały napój na upalne letnie dni. Posmakuje dzieciom i dorosłym.
Składniki:
- około 900 g pokrojonego miąższu z arbuza bez pestek (to około pół małego arbuza)
- sok z 2 cytryn
- 2-3 łyżki cukru, miodu lub syropu klonowego
- 500 ml wody niegazowanej lub gazowanej
- opcjonalnie: kostki lodu, plasterki cytryny, listki mięty
![](http://kulinarnesos.com.pl/wp-content/uploads/2021/06/arbuzada-lemoniada-arbuz-napoj-lato-upal-ochloda-orzezwienie-zimny-napoj-najlepszy-przepis-zdrowy-fit-300x240.jpg)
W wysokim pojemniku umieść kawałki arbuza, sok z cytryny, cukier i wodę – całość zmiksuj blenderem ręcznym (można też użyć blendera z kielichem lub thermomixa). Gotowy napój najlepiej odstawić do lodówki na 20 minut, by składniki się przegryzły. Podawaj schłodzony lub z kostkami lodu.
Pomysły na napoje: