- pyszna, słodka, orzeźwiająca, bardzo zdrowa,
- wspaniały napój na upalne letnie dni,
- do przygotowania w kilka chwil.
Składniki:
- około 900 g pokrojonego miąższu z arbuza bez pestek
- sok z 2 cytryn
- 2-2 łyżki cukru
- 500 ml wody niegazowanej lub gazowanej
W wysokim pojemniku umieść kawałki arbuza, sok z cytryn, cukier i wodę – całość zmiksuj blenderem ręcznym (można też użyć blendera z kielichem lub thermomixa). Gotowy napój najlepiej odstawić do lodówki na 20 minut, by napój się schłodził i zyskał na smaku.
Do podania polecam: listki mięty, plasterki cytryny lub limonki, kostki lodu.
Gdy postoi, lemoniada się rozwarstwia, dlatego przed podaniem wymieszaj łyżką.
Zamiast białego cukru, można użyć: cukru trzcinowego, cukru kokosowego, miodu, syropu klonowego, syropu z agawy.