• pyszna, słodka, orzeźwiająca, bardzo zdrowa,
  • wspaniały napój na upalne letnie dni,
  • do przygotowania w kilka chwil.

 

Składniki:

  • około 900 g pokrojonego miąższu z arbuza bez pestek
  • sok z 2 cytryn
  • 2-2 łyżki cukru
  • 500 ml wody niegazowanej lub gazowanej

 

W wysokim pojemniku umieść kawałki arbuza, sok z cytryn, cukier i wodę – całość zmiksuj blenderem ręcznym (można też użyć blendera z kielichem lub thermomixa). Gotowy napój najlepiej odstawić do lodówki na 20 minut, by napój się schłodził i zyskał na smaku.

 

Do podania polecam: listki mięty, plasterki cytryny lub limonki, kostki lodu.

Gdy postoi, lemoniada się rozwarstwia, dlatego przed podaniem wymieszaj łyżką.

Zamiast białego cukru, można użyć: cukru trzcinowego, cukru kokosowego, miodu, syropu klonowego, syropu z agawy.

STRONA GŁÓWNA