- zdrowy dodatek do obiadu lub grilla,
- smakuje nawet z pieczywem,
- pyszna, soczysta surówka, szybka w przygotowaniu.
Składniki na około 4 porcje:
- około 500 g ogórków (gruntowych lub szklarniowych)
- pęczek rzodkiewek
- 5-6 łyżek jogurtu naturalnego greckiego lub kwaśnej śmietany 12%
- 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
- sól i pieprz
- opcjonalnie dla smaku 2-3 łyżki soku z cytryny
Warzywa umyj, a ogórki dodatkowo obierz. Pokrój je na plasterki (nożem, krajalnicą lub malakserem). Dodaj pokrojony szczypiorek, jogurt oraz przyprawy (smak możesz dodatkowo zaostrzyć sokiem z cytryny). Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce.
Zamiast szczypiorku można dodać: świeży koperek, cebulkę, jabłko, natkę pietruszki lub listki mięty.