• prosta sałatka z kilku składników,
  • smaczna i łatwa w przygotowaniu,
  • idealna na przekąskę, imprezę lub wigilijny stół.

 

Składniki na około 5-6 porcji:

  • 6-7 płatów śledziowych z oleju
  • puszka groszku konserwowego (400g)
  • 4 jajka na twardo
  • mała cebula
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki majonezu
  • sok wyciśnięty z połówki limonki lub cytryny

Śledzie pokrój w większą kostkę, a cebulkę drobno posiekaj. Groszek przełóż z puszki do sitka i odsącz z zalewy. Jajka obierz ze skorupki i pokrój w kostkę. Wszystkie składniki umieść w głębszej misce – dodaj majonez, przyprawy i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Gotową sałatkę przechowuj w lodówce.

 

Sałatkę można przygotować nawet dzień przed podaniem – przechowana w lodówce przegryzie się i zyska na smaku.

Można też dodać: grzybki lub pieczarki marynowane, ogórek konserwowy lub kiszony, kukurydzę, jabłko, świeży koperek.

STRONA GŁÓWNA