- klasyczne placki zrobione z surowych ziemniaków,
- proste i tanie danie obiadowe, najsmaczniejsze zaraz po usmażeniu,
- kusząco złociste, chrupiące, treściwe, pełne kalorii,
- bywają podawane na słodko lub wytrawnie.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- cebula
- jajko
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Ziemniaki obierz i umyj, a z cebuli usuń łupinę. Zetrzyj je na tarce o małych oczkach lub rozdrobnij w malakserze. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Na patelni mocno rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje formując placki. Smaż na złoty kolor z obu stron. Usmażone placki można zdejmować na papierowy ręcznik położony na talerzu, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawane wytrawnie: z sosem (grzybowym, pieczarkowym, mięsnym), gulaszem, kwaśną śmietaną, z surówką lub sałatką obiadową, z gzikiem.
Podawane na słodko: posypane cukrem lub cukrem pudrem, polane miodem, syropem lub sosem owocowym, podane z musem jabłkowym.
Do przygotowania najlepiej użyć mączystych odmian ziemniaków typu B i C. Są bogate w skrobię (np. Irga, Flaming, Orlik), dlatego placki są ścisłe i nie rozpadają się. Typ A doskonale nadaje się do zup i sałatek (np. Denar, Almera).
Do placków doskonale nadają się stare ziemniaki, ponieważ młode mają mało skrobi i dużo wody.