Pancakes, czyli naleśniki amerykańskie – te są w wersji na słodko z dodatkiem bananów😉 Idealne na śniadanie, obiad i kolację. Ja je podaję z owocami i płynnym miodem, ale świetnie będą smakować też z dżemem lub syropem klonowym. Można zrobić wersję z mąką pszenną lub bezglutenową.
–
Składniki na około 8 szt:
- 2 dojrzałe banany
- 100g twarogu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 120g mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej
- opcjonalnie 1-2 łyżki cukru lub ksylitolu
- olej
W głębszej misce umieść rozdrobnione banany i twaróg – rozgnieć je widelcem (możesz też zmiksować blenderem). Dodaj pozostałe składniki, dobrze wymieszaj. Rozgrzej patelnię, natłuść ją tak, by nie było na niej płynnego tłuszczu (np. odrobinę oleju rozsmaruj pędzelkiem z sylikonu). Łyżką nakładaj porcje ciasta formując placuszki (zachowaj odstępy, ponieważ placuszki trochę napuchną). po kilku minutach odwróć je na drugą stronę.
Pomysły na dania: