Camembert w boczku

Camembert …smażony …pieczony… lub grillowany😉

Szybka przekąska na ciepło. Niestety taki serek jest dość kaloryczny, ale za to bardzo pyszny😃 Robi się go raz dwa! Koniecznie trzeba go podać na gorąco zaraz po przygotowaniu, ponieważ w czasie jedzenia ze środka będzie wyciekał pyszny roztopiony ser. Mniam!😃 W przepisie poniżej jest camembert smażony, jednak można go również wrzucić do piekarnika (na około 20 minut w temp. 180 stopni) lub na ruszt grilla. Warto użyć swojego ulubionego smaku, np. camembert naturalny, light, ziołowy, z pieprzem, z chili, z orzechami. Smacznego!😊

 

 

Składniki na 1 porcję:

  • ser camembert (90-120 g)
  • co najmniej 2 plastry boczku wędzonego (to zależy od szerokości i długości użytych plastrów)
  • olej do smażenia

 

Ser wyjmij z opakowania i szczelnie owiń boczkiem tak, by nie było szczelin. Na patelni mocno rozgrzej tłuszcz, połóż ser i smaż z obu stron na rumiany kolor. Ostrożnie odwracaj na drugą stronę, najlepiej przy pomocy łopatki, ponieważ w czasie smażenia środek staje się płynny. Podawaj gorące zaraz po przygotowaniu.

 

Do podania polecam: frytki, pieczywo czosnkowe, grzanki, sałatkę na sałacie lub rukoli, żurawinę, dipy (czosnkowy, pomidorowy, bazyliowy).

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *