• kaloryczny, ale za to pyszny pomysł na ser camembert,
  • bardzo szybki do przygotowania,
  • można go usmażyć, podpiec w piekarniku lub opiec na grillu,
  • ser w sam raz na obiad, kolację lub danie z grilla.

 

Składniki na 1 porcję:

  • ser camembert (90-120 g)
  • co najmniej 2 plastry boczku wędzonego (to zależy od szerokości i długości użytych plastrów)
  • olej do smażenia

Ser wyjmij z opakowania i szczelnie owiń boczkiem tak, by nie było szczelin. Na patelni mocno rozgrzej tłuszcz, połóż ser i smaż z obu stron na rumiany kolor. Ostrożnie odwracaj na drugą stronę, najlepiej przy pomocy łopatki, ponieważ w czasie smażenia środek staje się płynny. Podawaj gorące zaraz po przygotowaniu.

Do podania polecam: frytki, pieczywo czosnkowe, grzanki, sałatkę na sałacie lub rukoli, konfiturę z żurawiny, dipy (czosnkowy, pomidorowy, bazyliowy).

Zamiast smażyć camembert, można go też wrzucić do piekarnika (na około 20 minut w temp. 180 stopni) lub opiec na grillu.

STRONA GŁÓWNA

 

Cukinia smażona w cieście naleśnikowym


Sos pesto z bazylią


Leczo z dynią i cukinią z wolnowaru


Zupa szczawiowa


Pieczone bataty


Surówka z włoszczyzny


Kompot ze świeżych jabłek


Jogurtowe lody z mrożonych borówek


Lemoniada z wiśni


Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem


Ciasto na naleśniki


Sos bolognese


Surówka z młodej cukinii


Sałatka z rukolą, winogronami i szynką


Sałatka z rzodkiewką i jajkiem