• to słodki aromatyczny dodatek do ciast, deserów, porannych płatków śniadaniowych lub owsianki,
  • nie zawiera barwników, konserwantów, ani sztucznych aromatów,
  • kandyzowanie jest dobrym powodem, by nie wyrzucać skórek do śmieci.

 

Składniki:

  • skórka z 5 pomarańczy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody

 

Pomarańcze dobrze wyszoruj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Odkrój ich białą warstwę (ta warstwa nazywa się albedo). Przełóż do rondelka, zalej wodą i gotuj przez 15 minut. Przełóż do durszlaka, pozostaw do ostygnięcia. Pokrój ją w drobną kosteczkę lub cienkie paseczki. Przełóż z powrotem do rondelka. Dodaj wodę i cukier – gotuj na wolnym ogniu, aż skórka stanie się pół przezroczysta (około 40-50 min), a syrop się wygotuje. Zdejmij rondel z ognia. Skórkę rozłóż na papierze do pieczenia, pozostaw na kilka godzin do przeschnięcia. Po tym czasie przełóż do słoiczka i szczelnie zamknij – przechowuj w lodówce do 6 miesięcy.

Skórka kandyzowana nadaje się do mrożenia.

Kandyzowanie to konserwowanie owoców poprzez długotrwałe lub wielokrotne smażenie w syropie.

Do przygotowania syropu używaj cukru i wody w proporcji 1:1.

Po zjedzeniu pomarańczy, skórkę można zamrozić i wykorzystać do kandyzowania, gdy nazbiera się ich więcej.

STRONA GŁÓWNA