Kandyzowana skórka pomarańczowa

Domowa jest najlepsza – nie zawiera regulatorów smaku ani konserwantów. To wspaniały dodatek do ciast, deserów, słodkich dań (naleśników, owsianki) lub aromatycznej herbaty😉 Prócz pomarańczy, można użyć także skórki cytryny, pomelo lub grejpfruta.

 

 

Składniki:

  • skórki z 6 pomarańczy
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru

 

Pomarańcze wyszoruj, a następnie połóż na sicie i sparz polewając wrzątkiem. Obierz je, a następnie odkrój od skórek ich białą warstwę (jest gorzka). Wrzuć je na wrzątek – gotuj przez 15 minut, a później odcedź. Tak przygotowaną skórkę pokrój w kosteczkę lub cienkie paseczki. Ponownie przełóż je do rondelka, dodaj 1 szklankę wody oraz 1 szklankę cukru i gotuj na małym ogniu (około 40-50 min), aż syrop się zredukuje, a skórka będzie miękka. Ostudź. Przełóż ją do słoika, szczelnie zakręć i przechowuj w chłodnym miejscu.

Ważne, by cytrusy do kandyzowania miały grubą skórkę.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *