• sycące danie z kilku prostych składników,
  • do podania z ulubionym dodatkiem, np. smażoną cebulką lub gulaszem,
  • do przygotowania można użyć ziemniaków po wczorajszym obiedzie.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg ziemniaków
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 200g mąki pszennej + do podsypania
  • jajko

Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko. Odlej wodę. Dobrze ugnieć tłuczkiem lub przepuść przez praskę. Dodaj jajko, mąkę i skrobię – całość wymieszaj. Zagnieść gładkie ciasto. Odrywaj kawałki ciasta, formuj długie wałeczki, lekko je spłaszcz i pokrój na kluseczki. Zagotuj wodę z łyżeczką soli – do gotującej się wody wrzuć kopytka i przemieszaj łyżką, by odeszły od dna. Po wypłynięciu na wierzch gotuj jeszcze około 2 minuty, następnie wyłów łyżką cedzakową (dłuższe gotowanie sprawi, że się rozgotują).

Do podania: przyrumieniona bułka tarta, smażona cebulka, skaweczki, gulasz, ciepły sos (np. mięsny, grzybowy, pieczarkowy), surówka lub sałatka obiadowa.

Nie używaj blendera do rozdrobnienia ziemniaków – ciasto na kluski wyjdzie zbyt rzadkie.

By przygotować kopytka, możesz ugotować ziemniaki lub użyć tych, które zostały po wczorajszym obiedzie.

STRONA GŁÓWNA