• pyszne lody z mrożonych owoców,
  • zdrowe, naturalne, łatwe do zrobienia,
  • idealny chłodzący deser dla całej rodziny.

 

Składniki na około 3 porcje:

  • 300 g świeżych truskawek
  • 2 dojrzałe banany
  • 80 g jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
Banany pokrój w plasterki, a truskawki w połówki. Przełóż je do pojemnika i wstaw do zamrażalnika na minimum 3 h. Zamrożone owoce przełóż do kielicha blendera, zblenduj je (owoce staną się sypkie). Dodaj jogurt oraz miód – ponownie zblenduj na gładką masę. Gotowe lody można podawać od razu lub wstawić do zamrażalnika na 1-2 h (po dłuższym czasie zbyt mocno stwardnieją).

Jogurt można zastąpić jogurt naturalny śmietanką kokosową.

Do przygotowania lodów potrzebny jest mocny blender z kielichem lub thermomix. Zamrożone owoce są bardzo twarde i ostrza w słabym blenderze mogą popękać.

STRONA GŁÓWNA