Kompot z truskawek

Wspaniały słodki napój z gotowanych truskawek, zwykle słodzony cukrem lub miodem😉 Szybki, prosty i bardzo zdrowy. Przygotowany jedynie z kilku prostych składników. Można go pić na ciepło lub na zimno – z dodatkiem kostek lodu świetnie ochłodzi w upalne letnie dni. 

 

 

Składniki:

  • 1 kg świeżych truskawek
  • 2 litry wody
  • 3 łyżki cukru lub miodu (ilość zależy od gustu)
  • opcjonalnie sok z połówki cytryny lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego

 

Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój w połówki. Przełóż do rondla, wlej 2 litry wody, zagotuj – gotuj około 10 minut. W międzyczasie dodaj cukier i ewentualnie sok z cytryny. Zdejmij z ognia, pozostaw do przestygnięcia. Podawaj ciepły lub schłodzony.

Chcąc dodać miód, zdejmij rondel z ognia i poczekaj, aż kompot nieco przestygnie. W płynie o temperaturze powyżej 45 stopni miód traci swoje cenne właściwości zdrowotne.

Prócz truskawek, warto dodać też: rabarbar, jabłka, maliny, agrest, porzeczki, wiśnie. 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *