Mizeria to klasyka polskiej kuchni. Najczęściej gości na naszych stołach w sezonie wiosenno-letnim. Jest idealna do obiadu lub jako dodatek do mięska z grilla, chociaż… zdarza się, że wcinam ją ot tak z pieczywkiem🙂 Poniższy przepis zawiera dodatek koperku, ale jeśli nie masz lub nie lubisz, zastąp go cebulą, szczypiorkiem, świeżą natką pietruszki lub listkami mięty.
Składniki na 4 porcje:
- około 500 g ogórków (gruntowych lub szklarniowych)
- garść świeżego koperku
- 3-4 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18%
- sól i pieprz
- opcjonalnie 2 łyżki soku z cytryny
Ogórki umyj, obierz, a następnie pokrój na plasterki (nożem, krajalnicą lub malakserem). Dodaj posiekany koperek, śmietanę oraz przyprawy (smak możesz zaostrzyć sokiem z cytryny). Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce.