• szybkie przekąski prosto z piekarnika,
  • smaczne, łatwe, błyskawiczne w przygotowaniu, niedrogie,
  • można je podawać na ciepło i na zimno,
  • w sam raz na przekąskę, dla gości, na imprezę, na przegryzkę w szkole lub pracy.

 

Skład na 12 sztuk:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 275g)
  • 6 parówek
  • 1 jajko do posmarowania

Ciasto rozwiń i pokrój na 12 pasków. Jeśli parówki są w osłonkach, usuń je, a kiełbaski przekrój na pół. Każdą połówkę owiń paskiem ciasta. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika – piecz około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni (grzanie góra-dół), aż się zarumienią.

Do podania: keczup, musztarda, zimny sos (np. czosnkowy, tzatziki, barbecue).

Prócz parówki do środka można włożyć żółty ser, prażoną cebulkę, posmarować keczupem lub musztardą.

Przed pieczeniem po wierzchu można posypać makiem, czarnuszką, jasnym lub ciemnym sezamem.

STRONA GŁÓWNA

 

Cukinia smażona w cieście naleśnikowym


Sos pesto z bazylią


Leczo z dynią i cukinią z wolnowaru


Zupa szczawiowa


Pieczone bataty


Surówka z włoszczyzny


Kompot ze świeżych jabłek


Jogurtowe lody z mrożonych borówek


Lemoniada z wiśni


Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem


Ciasto na naleśniki


Sos bolognese


Surówka z młodej cukinii


Sałatka z rukolą, winogronami i szynką


Sałatka z rzodkiewką i jajkiem