- smaczne prosta pasta jajeczno-łososiowa,
- idealna do smarowania pieczywa i nadziewania przekąsek, np. tartaletek,
- w sam raz na śniadanie, kolację, przekąskę lub dla gości.
- 100 g łososia wędzonego (w plastrach)
- 3-4 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz
Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupki. Rozdrobnij je i przełóż do malaksera. Dodaj pokrojonego na mniejsze części łososia, majonez, sól i pieprz. Zmiksuj je na gładką jednolitą masę. Zamiast użycia malaksera, możesz zrobić pastę siekaną krojąc jajka i łososia nożem.
Ile czasu gotować jajka na twardo? Czas gotowania jajek jest liczony od momentu zagotowania się wody. Zależnie od wielkości czas gotowania to 8-10 minut.
Pasta idealna do: chleba, bułek, tortilli, chrupkiego pieczywa, podpłomyków, krakersów, wafli ryżowych lub kukurydzianych, do napełnienia wytrawnych tartaletek lub faszerowania jajek.