Surówka z białej rzodkwi

Bardzo prosta surówka obiadowa z białej rzodkwi – szybko się ją przygotowuje i pasuje do wielu dań😉 Może być dodatkiem do potraw wegetariańskich oraz mięsnych (zapiekanek, pieczeni, kotletów).

 

 

Składniki (2-3 porcje):

  • 1 biała rzodkiew (około 500g)
  • 4-5 łyżek kwaśnej śmietany 12% (może być też jogurt naturalny lub grecki)
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie 1-2 łyżki soku z cytryny

 

Rzodkiew umyj, obierz, a następnie zetrzyj na dużych oczkach (przy pomocy tarki lub malaksera). Całość wymieszaj ze śmietaną. Dopraw do smaku przyprawami i sokiem z cytryny.

 

 

 

Pomysły na surówki:

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *