• prosta sałatka z dodatkiem tortellini, 
  • smaczna i sycąca – szybko zaspokaja głód,
  • w sam raz na przekąskę, kolację, poczęstowanie gości lub posiłek do szkoły/pracy.

 

Składniki na około 4-5 porcji:

  • 250g tortellini (z dowolnym nadzieniem)
  • pół puszki kukurydzy (około 200g)
  • 150g szynki
  • pół ogórka szklarniowego
  • świeża czerwona papryka
  • 100g żółtego sera, np. goudy lub edamskiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego lub kwaśnej śmietany 12%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

 

Tortellini ugotuj według instrukcji na opakowaniu – odsącz z wody przekładając do durszlaka, pozostaw do ostygnięcia. Pokrój w kosteczkę szynkę, ser, obrany ogórek i paprykę. Przełóż je do miski, dodaj tortellini oraz odsączoną kukurydzę. W kubku wymieszaj majonez, jogurt, czosnek przyciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Dodaj sos do pozostałych składników – całość dobrze wymieszaj, ewentualnie dodatkowo dopraw. Gotową sałatkę przechowuj w lodówce.


Cukinia smażona w cieście naleśnikowym

Sos pesto z bazylią

Leczo z dynią i cukinią z wolnowaru

Zupa szczawiowa

Pieczone bataty

Surówka z włoszczyzny

Kompot ze świeżych jabłek

Jogurtowe lody z mrożonych borówek

Lemoniada z wiśni

Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem

Ciasto na naleśniki

Sos bolognese

Surówka z młodej cukinii

Sałatka z rukolą, winogronami i szynką

Sałatka z rzodkiewką i jajkiem