• sałatka, która smakuje i cieszy oko,
  • pyszna, zdrowa, pełna witamin,
  • idealna na kolację, dla gości lub na posiłek do pracy/szkoły.

 

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g mixu sałatowego, sałaty lodowej lub rzymskiej
  • puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym (około 120-140 g)
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • 5-6 kawałków pomidorków suszonych (ilość zależy od wielkości)
  • opakowanie sera pleśniowego z niebieską pleśnią (100 g)
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • mała łyżeczka płynnego miodu
  • mała łyżeczka musztardy np. sarepskiej, miodowej, stołowej
  • łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
Możesz przygotować porcje dla każdego na oddzielnych talerzach, ułożyć sałatkę na jednym większym półmisku lub wymieszać wszystkie składniki w dużej salaterce.
W kubku wymieszaj musztardę, oliwę, miód, sok z cytryny oraz zioła. Dopraw do smaku przyprawami. Z tuńczyka odlej zalewę. Na półmisku rozłóż sałatę. Na niej ułóż pokrojone pomidorki, suszone pomidory, kawałki sera i rozdrobnionego tuńczyka. Tuż przed podaniem polej sałatkę przygotowanym sosem, by sałata nie oklapła.

STRONA GŁÓWNA

 

<