• pyszne danie z kilku prostych składników,
  • łatwe, niedrogie, bardzo sycące,
  • do przygotowania można użyć ziemniaków z wczorajszego obiadu.

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • bułka tarta do obtoczenia
  • sól i pieprz
  • ok. 5 łyżek oleju do smażenia

Ziemniaki obierz, opłucz, przekrój na połówki lub ćwiartki (zależnie od wielkości). Przełóż je do garnka z wodą, wsyp łyżeczkę soli i zagotuj. Gotuj około 20-25 minut. Po ugotowaniu odlej wodę, odstaw do przestygnięcia. Następnie rozgnieć je, np. przeciskając przez praskę lub ugniatając tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj jajko oraz dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Z masy ziemniaczanej formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz w bułce tartej i układaj na tacy lub talerzu. Na patelni rozgrzej olej, połóż kulki i smaż na złoty kolor. Gdy jedna strona się zarumieni, delikatnie odwróć je na drugą stronę. Usmażone ziemniaczki ułóż na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, by wchłonął ociekający tłuszcz. Podawaj zaraz po usmażeniu.

Prócz soli i pieprzu, możesz dodać swoje ulubione przyprawy i zioła (papryka mielona, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, majeranek, bazylia, oregano).

Masa ziemniaczana nie klei się do dłoni, dlatego formowanie kulek jest łatwe.

 

STRONA GŁÓWNA

 

Cukinia smażona w cieście naleśnikowym


Sos pesto z bazylią


Leczo z dynią i cukinią z wolnowaru


Zupa szczawiowa


Pieczone bataty


Surówka z włoszczyzny


Kompot ze świeżych jabłek


Jogurtowe lody z mrożonych borówek


Lemoniada z wiśni


Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem


Ciasto na naleśniki


Sos bolognese


Surówka z młodej cukinii


Sałatka z rukolą, winogronami i szynką


Sałatka z rzodkiewką i jajkiem