• pomysł na szybką przekąskę ze śledziem,
  • smaczna, prosta, łatwa do przygotowania,
  • na kolację, dla gości lub na wigilijny stół.

 

Składniki:

  • 250-300 g filetów śledziowych (około 4-5 sztuk)
  • 4 łyżki musztardy, np. sarepskiej
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12%
  • łyżka majonezu
  • pół łyżeczki cukru lub płynnego miodu
  • sól i pieprz

Jeśli masz płaty śledziowe z oleju, wystarczy je osuszyć i użyć do przygotowania dania. Natomiast śledzie solone należy namoczyć w zimnej wodzie lub mleku i odstawić na kilka godzin, by sól odmokła. Po 2-3 godzinach moczenia sprawdź, czy są nadal zbyt słone – jeśli tak, wymień wodę na świeżą i ponownie odstaw na godzinę lub dwie.
W miseczce wymieszaj musztardę, jogurt i majonez. Dopraw do smaku przyprawami. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż je na talerzu i przykryj musztardową pierzynką lub wymieszaj z sosem i podawaj w miseczce. Przed podaniem warto je odstawić na kilka godzin, by nabrały lepszego smaku (przegryzły się).

Fajny efekt wyjdzie, jeśli wymieszasz „pół na pół” musztardę sarepską z musztardą francuską zawierającą ziarna gorczycy.

 

STRONA GŁÓWNA