Tatar ze śledzia z oliwą

Tatar ze śledzia to smaczna zimna przekąska w formie sałatki😉 Szybko się go robi i jest łatwy do przygotowania. Można go podać na talerzyku, w miseczce, w porcjach ułożonych na grzankach lub krakersach (to zależy od Twoich upodobań i wyobraźni). Doskonale się sprawdzi na imprezach oraz wigilijnej kolacji.

 

 

Składniki:

  • 250 g filetów śledziowych (około 4 sztuki)
  • jabłko
  • cebula
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • świeży koperek
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz

 

Jeśli masz płaty śledziowe z oleju, wystarczy je osuszyć i użyć do przygotowania dania. Natomiast śledzie solone należy namoczyć w zimnej wodzie lub mleku i odstawić na kilka godzin, by sól odmokła. Po 2-3 godzinach moczenia sprawdź, czy są nadal zbyt słone – jeśli tak, wymień wodę na świeżą i ponownie odstaw na godzinę lub dwie.

Śledzie, obrane jabłko, ogórki, jajka i cebulę pokrój w drobniutką kostkę. Dodaj posiekany koperek, oliwę, musztardę, sok z cytryny oraz szczyptę pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum godzinę, by składniki „się przegryzły”.

 

Tatara możesz przygotować nawet dzień przed podaniem. Przechowuj w lodówce.

 

 

 

Pomysły na śledzie:

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *