• pyszne danie z kilku prostych składników,
  • do przygotowania można użyć ziemniaków z wczorajszego obiadu,
  • w sam raz na obiad lub kolację.

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • bułka tarta do obtoczenia
  • sól i pieprz
  • ok. 5 łyżek oleju do smażenia

Ziemniaki obierz, opłucz, przekrój na połówki lub ćwiartki (zależnie od wielkości) i ugotuj z dodatkiem łyżeczki soli (czas gotowania ok. 20-25 minut). Odstaw do przestudzenia, a następnie rozdrobnij, np. przeciskając przez praskę lub ugniatając tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj jajko oraz dobrze dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Z masy ziemniaczanej formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz w bułce tartej i układaj na tacy lub talerzu. Na patelni rozgrzej olej, połóż kulki i smaż na złoty kolor. Gdy jedna strona się zarumieni, delikatnie poodwracaj na drugą stronę. Usmażone ziemniaczki ułóż na talerzu lub na papierowym ręczniku, by wchłonął ociekający tłuszcz. Podawaj zaraz po usmażeniu.

Prócz soli i pieprzu, możesz dodać swoje ulubione przyprawy i zioła (papryka mielona, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, majeranek, bazylia, oregano).

Masa ziemniaczana nie klei się do dłoni, dlatego formowanie kulek jest łatwe.

 

STRONA GŁÓWNA